(bez glutena) Baza Znanja

U ovoj Bazi znanja možete saznati više informacija o bitnim stavkama i pojmovima. Objašnjeni su osnovni pojmovi: celijakija, gluten, biopsija, crijevne resice, dijagnoza, anemija, intolerancija, štitnjača, škrob, itd.

Objašnjenje pojmova:

Anemija

Ili često nazivana i slabokrvnost. Nije bolest, već simptom koji ukazuje na postojanje neke druge bolesti ili poremećaja u organizmu. Često je upravo anemija simptom koji prati neliječenu celijakiju. Ukoliko se godinama osoba bori sa anemijom, i usprkos svim naporima nema pomaka na bolje, možda je upravo problem u pritajenoj i neprepoznatoj celijakiji. Vrlo je važan i nalaz feritina, koji ukoliko je vrlo nizak direktno upućuje da Vaš organizam ne apsorbira željezo iz hrane i ne skladišti ga u organizmu.


Bezglutenska hrana

Ili hrana bez glutena, jedini lijek za oboljele od celijakije i osobe intolerantne na gluten, kao i one koji imaju alergiju. Ta se hrana posebno označava znakom prekriženog klasa kojim proizvođač garantira da njegov proizvod ima manje od 20 ppm-a glutena, što je uvijet da bi se hrana smatrala bezglutenskom. Težnja je da svaki proizvod bude 100% čist od glutena. Danas postoje brojni proizvođači koji imaju specijalizirane pogone u kojima se proizvodi isključivo hrana bez glutena.


Biopsija

Postupak kojim se uzima uzorak sluznice tankog crijeva za histološku, citološku i mikrobiološku analizu. Utvrđuje se postoji li oštećenje sluznice i resica, te ukoliko postoji oštećenje, ono se klasificira prema Marsh Oberhuber klasifikaciji. Do prije kraćeg vremena, držalo se za najpouzdaniji način postavljanja dijagnoze celijakije.


Celijakija

Ili glutenska enteropatija nasljedovani je imunološko-posredovani poremećaj nepodnošenja glutena. Imunološki sustav reagira na unošenje glutena, te dolazi do oštećivanja crijevnih resica u tankom crijevu uslijed čega oboljelog prate mnogobrojni zdravstveni problemi i tegobe. U slučaju neliječenja, postupno dolazi do težih oštećenja u organizmu, aktiviranjem drugih autoimunih bolesti, što u konačnici rezultira i smrtnim ishodom.


Crijevne resice

Nalaze se na površini tankog crijeva i u njima se vrši najvažniji dio probave hrane. Bogate su krvnim sudovima kroz koje se u naš organizam upijaju aminokiseline, monosaharidi, te ostali važni nutrijenti. Njihovim uništavanjem organizam je uskraćen za neophodne nutrijente.


Dijagnoza celijakije

Prvi korak je javiti se liječniku, opisati mu tegobe i zatražiti da se obave potrebne pretrage. Vrlo je važno prije bilo kakvih pretraga da se ne prelazi samoinicijativno na prehranu bez glutena, pošto će u tom slučaju nalazi biti lažno negativni. U današnje vrijeme, za razliku od prije 5-10 godina, sama se dijagnoza može postaviti i bez upućivanja na biopsiju tankog crijeva, samo po nalazima iz krvi.


Gluten

Ljepljiva, elastična bjelančevina koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu, piru. Zbog svojih se svojstava masovno koristi u industriji hrane, što osobama oboljelima od celijakije ponekad predstavlja veliki problem. Česti su slučajevi da se može u prehrani pronaći u „skrivenom“ obliku pod različitim nazivima, pa čak i tamo gdje ga najmanje očekujemo (ruževi za usne, poštanske markice i ljepljivi dio na kuvertama, često i u mesnim proizvodima gdje služi kao vezivo).


Intolerancija

Za razliku od celijakije, za koju postoji jasna klinička slika, intolerancija ili netipična celijakijska intolerancija na gluten, poremečaj je koji se teže dijagnosticira. I to samo zbog činjenice da ne postoje pouzdani testovi kojima bi smo je dokazali. Kod osoba kojima smeta gluten i imaju ili bolest povezanu sa glutenom ili simptome koji upućuju na gluten ako problem, prepoznavanje intolerancije se provodi izbacivanjem glutena iz prehrane, praćenjem stanja organizma. Ukoliko dolazi do poboljšanja općeg stanja i povlačenja simptoma, osoba ponovno uvodi gluten. Vraćanjem simptoma, potvrđuje se sumnja na intoleranciju.


Kontaminacija

Proizvodi bez glutena izuzetno su „osjetljivi“ na onečišćenje ili kontaminaciju glutenom. Dovoljna je vrlo mala količina glutena da ugrozi zdravlje oboljelog od celijakije ( primjerice, mnogi imaju neugodne reakcije i na jednu krušnu mrvicu ). Stoga kod prehrane bez glutena i same hrane bez glutena, opreza nikad dosta, iako će Vas mnogi poprijeko gledati sa nerazumijevanjem, nemojte im zamjeriti jer je to razlog ne znanja.


Škrob

Visokomolekularni, tj. složeni ugljikohidrati koji često mjenjaju ulogu glutena u hrani zbog svojih svojstava ( u vrućoj vodi daje gustu koloidnu otopinu, tzv. škrobno ljepilo. Po količini, najvažniji je izvor energije u ljudskoj prehrani i čini više od polovice unosa ugljikohidrata u organizam (kruh, tjestenine, riža, krumpir, kukuruz).


Štitnjača

Uska veza autoimunih bolesti štitnjače i glutena čvrsto je dokazana mnogobrojnim znanstvenim studijama. Osobe koje pate od problema hipo ili hiper rada štitnjače, redovito u pozadini kao jedan od uzroka imaju i gluten u prehrani. Isto tako, čest je slučaj da se nakon otkrivanja poremećaja rada štitnjače, utvrdi i celijakija ili intolerancija.