Bezglutenski kruh


Sastojci:

•475 ml tople vode (200 ml za kvasac+275 ml)

•5 g suhog kvasca

•1 žlica Organski kukuruzni šećer ili običnog šećera

•180 g Rižino brašno bez glutena (400g)

•190 g Doves Farm brašno za bijeli kruh bez glutena 1kg

•1 žličica ksantan gume

•20 g praška psyllium ljuskica

•6 g soli

•2 žličice jabučnog octa

•2 bjelanjka

•maslinovo ulje ili maslac za premazivanje

Priprema:

U posudi pomiješajte 200ml tople vode, kvasac i šećer. Ostavite pokriveno krpom da odstoji 10 minuta i kvasac se aktivira.
U veliku posudu ili posudu samostojećeg miksera dodajte oba brašna, ksantan gumu, prašak psyllium ljuskica i sol. Miješajte dok se dobro ne sjedini, a zatim suhim sastojcima dodajte preostalih 275 ml tople vode, smjesu od octa, bjelanjaka i kvasca.
U samostojećem mikseru s nastavkom za mućenje ili pomoću ručnog miksera miješajte na velikoj brzini 3-5 minuta dok se dobro ne sjedini. Trebalo bi izgledati kao jako gusto, ljepljivo tijesto. Ostavite da odstoji oko 10 minuta.
Kalup za kruh (otprilike 26 x 12 cm) obložite papirom za pečenje.
Smjesu stavite u obloženi kalup pazeći da bude lijepo zaglađena i ravna. Kruh pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom 30-45 minuta dok se ne digne.
Zagrijte pećnicu na 240 °C.
Na zadnju rešetku pećnice stavite veliku tepsiju, te stavite vodu u kuhalo da provrije.
Pospite vrh kruha s malo brašna i oštrim nožem lagano zarežite gornji dio tijesta.
Stavite u zagrijanu pećnicu.
U tepsiju odmah dodajte jednu šalicu kipuće vode.
Pecite 15-20 minuta na 240 °C, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 190- 200°C i pecite još 20-tak minuta, dok ne porumeni.
Izvadite iz pećnice, kruh pažljivo izvadite iz kalupa.
Kruh zamotajte u krpu i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.
Dobar tek! ❤