Celijakija i crijevne bakterije

razumijevanje_celijakije

Mnoga istraživanja potvrđuju da se sastav crijevnih bakterija kod oboljelih od celijakije razlikuje od sastava crijevnih bakterija osoba koje nemaju celijakiju.

ŠTO DOLAZI PRVO?

UZROKUJE LI CELIJAKIJA POREMEĆAJ U BAKTERIOLOŠKOM SASTAVU CRIJEVNIH BAKTERIJA?

ILI POREMEĆAJ U SASTAVU CRIJEVNIH BAKTERIJA UZROKUJE CELIJAKIJU?

Zasada svi znanstvenici koji vrše istraživanja na tom području imaju isti zaključak. NEPOZNATO.

Mnoga su istraživanja u tijeku, a mi ćemo se osvrnuti na dosadašnje spoznaje.

Usprkos pridržavanju strogog režima prehrane bez glutena, te nakon oporavka resica u tankom crijevu, pojedine osobe sa celijakijom i dalje imaju stanovite neobjašnjive probavno-crijevne smetnje.

Vrlo je dobro poznato da unos glutena kod osoba sa celijakijom uzrokuje upalne procese u tankom crijevu, ali se ustanovilo da i neravnoteža u mikrobiološkom sastavu tankog crijeva može uzrokovati upalne procese slične unosu glutena kod osoba oboljelih od celijakije.

Ljudski probavni trakt je povezan sa mnogo različitih vrsta bakterija koje igraju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od raznih „pridošlica“ iz vana i pomažu našem imunološkom sustavu.

Prisutnost određenih bakterija u našem organizmu može dovesti do povečanog lučenja određenog citokina, tipa proteina koji je povezan sa izazivanjem upalnih procesa kod celijakije. Jedna postavljena teorija pretpostavlja da povečano lučenje citokina može potaknuti i održavati upalu tankog crijeva kroz povečanje štetnih bakterija uz istodobno smanjenje korisnih bakterija. S obzirom da je premalo dostupnih informacija, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila točna veza.

Simptomi celijakije često budu slabo izraženi te se bolest dijagnosticira nakon što je već neko vrijeme aktivna i prisutna. Pretpostavka je da neliječena celijakija može poremetiti ravnotežu probavnih bakterija te time dovesti do poremećaja odnosa probavnih bakterija te time doprinjeti konstantnim gastro-probavnim problemima. Pojedine studije ukazuju na poremećaj ravnoteže crijevnih bakterija usprkos dužem periodu pridržavanja stroge prehrane bez glutena.

Sastav i odnosi crijevnih bakterija još su uvijek nedovoljno istraženi, te se provode brojna istraživanja kako bi se ustvrdila točna veza sa celijakijom.

 

ŠTO DANAS MOŽETE UČINITI ZA POBOLJŠANJE RAVNOTEŽE CRIJEVNIH BAKTERIJA ?

Određena hrana je prirodno puna pozitivnih bakterija, poznata kao PROBIOTICI, te vam može pomoći kod povećanja kulture pozitivnih bakterija i raznolikosti u vašem probavnom traktu.

Evo nekih probiotika koje možete ubaciti u svoju prehranu:

  • Jogurt
  • Kefir
  • Kombucha
  • Kimchi
  • Miso juha bez glutena
  • Sirovo ukiseljeno povrće

 

 

IZVOR: Wacklin, P., Laurikka, P., Lindfors, K., Collin, P., Salmi, T., Lähdeaho, M., Kaukinen, K. (2014). Altered Duodenal Microbiota Composition in Celiac Disease Patients Suffering From Persistent Symptoms on a Long-Term Gluten-Free Diet. Am J Gastroenterol The American Journal of Gastroenterology, 109(12), 1933-1941. Retrieved March 8, 2016.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *