Gluten – što se dešava kada ga pojedem?

slika_za_blog_bez_glutena

Kada oboljeli od celijakije ili osobe intolerantne na gluten unose gluten u organizam, pokazatelj upalne imunološke reakcije u tankom crijevu neće biti „osjećaju li se oni loše“. U velikoj većini slučajeva, izostaju izraženije reakcije organizma. I tu je najveća opasnost za zdravlje jer ovakva vrsta mikroupalnih procesa i oštećenja koja nastaju u organizmu mogu nastajati godinama dok se ne pojave prvi simptomi u obliku mnogobrojnih bolesti povezane sa utjecajem glutena u organizmu oboljelih osoba. Ujedno je to i jedan od glavnih razloga zašto mnogi oboljeli teško dolaze do prave dijagnoze ili ju dobiju kasnije u životu. Iako se u početku otkrivanja celijakije kao bolesti vjerovalo da je to bolest dječje dobi, danas sve više odraslih osoba otkriva da u pozadini njihovih raznih kroničnih stanja i oboljenja se zapravo krije celijakija ili intolerancija na gluten.

Konzumiranje kontaminiranih proizvoda i hrane

Šteta uzrokovana upalnim procesima u tankom crijevu kod unošenja manjih količina glutena, akumulacijskog je efekta i nema trenutni učinak na zdravlje u velikoj većini slučajeva, osim kod osoba alergičnih na gluten gdje su reakcije trenutne. Tako da i osobe na bezglutenskoj prehrani, celijakičari i intolerantni na gluten, ukoliko se ne pridržavaju striktne bezglutenske dijete, uopće ne moraju imati reakcije organizma na unos manjih količina glutena. No dugoročno, uslijed kumulativnog učinka glutena, doći će do zdravstvenih problema. Tu treba imati na umu da je dosada potvrđena poveznica sa glutenom za više od 300 raznih bolesti.

Što se dešava kada se unese veća količina glutena?

Osobe oboljele od celijakije imaju razne simptome nakon unosa glutena u organizam. Kod nekih dolazi do reakcije nakon unosa vrlo male količine, dok neki imaju veći prag tolerancije. No jedno je zajedničko, reakcija neće izostati.
Ubrzo nakon unosa glutena, reakcija organizma započinje, često se osoba zacrveni i dolazi do pada krvnog tlaka. Nedugo zatim mogu se javiti simptomi refluksa praćeni iznenadnim umorom i bolovima u želucu, plinovima i nadimanjem u želucu i crijevima. Tijekom noći, česta je nesanica, a sljedeći je dan obilježen bolovima i grčevima u crijevima uz rijetku stolicu i proljeve. Neraspoloženje, razdražljivost i tjeskoba su sveprisutni, dok mnogi iskuse i probleme sa koncentracijom, tzv. „maglovito razmišljanje“ ( eng. „brain fog“ ). Kožni svrbljivi osipi nisu rijetkost, isto kao i bol u zglobovima. Kod većine oboljelih, simptomi će trajati od jednog do tri dana prije nego se reakcija organizma smiri. Vrlo neugodno iskustvo zbog trenutka nepažnje !!!
Ukoliko ste osoba koja pati od celijakije ili ste preosjetljivi na gluten, sigurno imate „svoj set“ simptoma nakon što unesete gluten.

 

Ali znate li zašto se zapravo javljaju i što ih zapravo uzrokuje?

Glavni krivac za reakciju na gluten je zapravo glijadin, uz glutenin protein koji čini gluten. Postoje tri glavne vrste glijadina, a dvije su povezane sa celijakijom. Aminokiseline koje se nalaze u glijadinu uzrokuju autoimunu reakciju i njezine posljedice.
Nakon unosa glutena, javlja se domino efekt i cijeli niz vezanih reakcija, aktivirajući imunosustav koji počinje proizvoditi antitijela. To rezultira oštećenjem i eventualnim uništenjem crijevnih resica u tankom crijevu odgovornih za probavljanje hrane. Crijevne resice, zbog svoje građe i oblika čine vrlo veliku površinu i najvažnije su za probavljanje važnih nutrijenata potrebnih za normalno funkcioniranje našeg organizma.

Dva glavna antitijela koja reagiraju na glijadin i povezana su sa celijakijom su imunoglobulin A ( IgA ) i imunoglobulin G ( IgG ). Kod normalnog imunosustava, ova antitijela uništavaju klice, no kod celijakičara napadaju crijevne resice koje bi zapravo trebale zaštititi.

U početku, oštećenje crijevnih resica može biti zanemarivo, no kako vrijeme prolazi, uslijed brojnih mikroupala, crijevne resice se teže oštećuju. Oboljela osoba do tog trenutka nema izraženijih simptoma, no počinju se javljati nuspojave celijakije ili intolerancije uzrokovane nedostatkom potrebnih nutrijenata. Često je slučaj kod dijagnoze celijakije da su već nastala oštećenja u organizmu uslijed neotkrivene bolesti te da osoba ima izražena razna druga oboljenja koja su liječena simptomatski bez otkrivanja pravog uzroka. Nakon prelaska na bezglutensku prehranu, oporavka tankog crijeva, u većini slučajeva i simptomi prvotne bolesti se povlače i stavljaju pod kontrolu. Najčešće bolesti povezane sa prikrivenom celijakijom su: poremećeni rad štitnjače, dijabetes tipa 1, sve autoimune bolesti, sve upalne bolesti probavnog trakta, upale zglobova, sve zajedno više od 300 bolesti usko povezanih sa glutenom.

Danas je situacija sa otkrivanjem celijakije ili preosjetljivosti na gluten mnogo bolja nego prije. Mnogo se više govori o tom problemu, ljudi postaju svjesni da je važna kvaliteta prehrane. Mnogi oboljeli su sami povezali svoje simptome i tegobe koje su imali te su na vlastiti zahtjev bili upućeni na testiranje za celijakiju. U državama sa naprednijim i bogatijim zdravstvenim sustavom, kada osoba ima neku bolest za koju je moguće da je uzrokovana reakcijama organizma na gluten, šalje se na testove kako bi se ta mogućnost bilo potvrdila, bilo isključila.

Vrlo važno za oboljele od celijakije je pridržavanje stroge prehrane bez glutena, što ne ostavlja mjesta za mnogo eksperimentiranja. Namirnice koje se konzumiraju moraju biti provjerene i deklarirane bez glutena sa istaknutim znakom prekriženog klasa kojim proizvođač i trgovac garantiraju da je proizvod siguran za upotrebu oboljelih od celijakije. Prirodno bez glutena ne garantira da nema kontaminacije u procesu proizvodnje ili pakiranja, stoga svaki proizvod mora biti testiran na prisutnost glutena. Svaki drugi proizvod predstavlja potencionalnu opasnost za zdravlje oboljelih.

Posjetite našu internet trgovinu sa deklariranim i sigurnim proizvodima.