Kiflice/kroasani s Doves farm brašnom
Sastojci:
•5 g suhog kvasca
•120 ml mlijeka
•30 g Organski kukuruzni šećer
•250 g Doves Farm brašno za bijeli kruh bez glutena 1kg
•1 žličica ksantan gume
•prstohvat soli
•50g hladnog maslaca
Za premaz:
120 g hladnog maslaca
Priprema:
Zagrijati mlijeko do temperature 40 stupnjeva.
U mlijeko dodati 20 g šećera i kvasac, ostaviti na toplom 10-tak minuta da kvasac proradi.
Pomiješati ostale sastojke, 10 g šećera, brašno, ksantan gumu i 50 g ohlađenog maslaca narezanog na listiće.
Maslac prstima izmrvite s brašnom dok ne dobijete grudastu smjesu. Dodati dignuti kvasac.
Umijesiti tijesto, omotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na minimalno 45 min. U međuvremenu, 120 g hladnog maslaca razvaljajte u oblik pravokutnika. Tako oblikovan maslac zamotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje 30-60 minuta.
Nakon toga razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika, u sredinu stavite pripremljen ohlađeni maslac i preklopite u oblik pisma (kao za lisnato tijesto) te ponovno razvaljajte. Tijesto stavite na hlađenje u zamrzivač 10-15 minuta ili u hladnjak 30 minuta. Postupak ponovite 3-4 puta. Nakon toga razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika i i oblikujte kroasane.
Ovaj put sam radila manje, ali možete rezati i veće trokute pa će biti još lisnatiji.
Oblikovane kroasane staviti u pleh obložen papirom za pečenje i staviti na hlađenje u hladnjak još 30 minuta. Vrlo je važno ne preskočiti korak hlađenja prije pečenja jer će se u suprotnom maslac otopiti i kiflice će biti masne.
Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva i peći cca. 20 minuta.
Dobar tek!