Kroasani bez glutena, mlijeka i jaja
Za tijesto:
•250 g Miscela Oro brašno za kroasane i lisnato tijesto 1kg
•104 g vode
•1 žlica maslinovog ulja
•18 g svježeg kvasca
Za preklapanje:
•135 g margarina za profesionalnu upotrebu (namijenjen za lisnata tijesta)
Dodatno:
Priprema:
Kvasac otopite u vodi.
Mikserom dobro umijesite sve navedene sastojke.
Pripremite margarin na način da ga razvaljate između 2 papira za pečenje do debljine 1-1,2 cm.
Pobrašnite radnu površinu krumpirovim škrobom i razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika do debljine 7 mm.
U sredinu tijesta stavite margarin i “zamotajte” ga. Dobro pritisnite da se tijesto zatvori.
Počnite tapkati tijesto valjkom (nemojte ga početi razvaljati bez ovog koraka jer postoji mogućnost da margarin izađe van).
Razvaljajte tijesto do debljine 7 mm.
Napravite trostruki preklop (presavijte trećinu prema sredini, a zatim suprotni kraj)
Okrenite svoj “blok” za 90 stupnjeva i ponovite postupak još 2 puta.
Ukupno je potrebno napraviti 3 preklapanja.
*S obzirom da se u izradi ovih kroasana koristi margarin koji je namijenjen za lisnata tijesta, nije potrebno odmaranje tijesta u hladnjaku nakon preklapanja
Nakon što ste napravili treći preklop, tijesto možete razvaljati tako da dobijete pravokutnik 30 x 20 cm (debljine 7 mm).
Kraću bazu pravokutnika prepolovite tako da dobijete dva manja pravokutnika 10 x 30cm.
Na kraju napravite kosi rez kako biste dobili dva trokuta od 10 cm u osnovi i 30 cm visine.
Lagano navlažite površinu trokuta i zarolajte kroasan izbjegavajući jako pritiskanje.
Trebate dobiti 4-5 velikih kroasana.
Rasporedite kroasane na tepsiju, razmaknite ih i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče (1,30-2 h) u pećnici zagrijanoj na 40° s loncem kipuće vode unutra (ispod tepsije s kroasanima) kako bi se stvorio određeni stupanj vlage.
Kada su se kroasani udvostručili, zagrijte pećnicu u ventiliranom načinu rada na 175 stupnjeva ili u statičkom načinu rada na 190-200 stupnjeva. Pecite ih oko 25-30 minuta. Temperaturu i vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici.
Ostavite kroasane da se ohlade prije rezanja.
Dobar tek!❤️
Napomena:
Recept odgovara isključivo navedenom Miscela Oro brašnu za lisnato tijesto, za druge vrste brašna/mixeva recept bi se morao u potpunosti mijenjati.
U izradi kroasana je potrebno koristiti “industrijski” margarin za lisnata tijesta.
Koristila sam Master Martini margarin za lisnato tijesto (crveno pakiranje).
Ako ćete koristiti “običan” margarin/maslac, koristite margarin s 80% masti ili maslac s 84% masti.
Nažalost, rezultat s običnim margarinom/maslacom neće biti isti.
Pečene i ohlađene kroasane možete i zamrznuti te vaditi po potrebi.