Kroasani bez glutena, mlijeka i jaja

Kroasani bez glutena, mlijeka i jaja

Za tijesto:

•250 g Miscela Oro brašno za kroasane i lisnato tijesto 1kg

•104 g vode

•1 žlica maslinovog ulja

•18 g svježeg kvasca

Za preklapanje:

•135 g margarina za profesionalnu upotrebu (namijenjen za lisnata tijesta)

Dodatno:

Krumpirov škrob 500g

Priprema:

Kvasac otopite u vodi.

Mikserom dobro umijesite sve navedene sastojke.

Pripremite margarin na način da ga razvaljate između 2 papira za pečenje do debljine 1-1,2 cm.

Pobrašnite radnu površinu krumpirovim škrobom i razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika do debljine 7 mm.

U sredinu tijesta stavite margarin i “zamotajte” ga. Dobro pritisnite da se tijesto zatvori.

Počnite tapkati tijesto valjkom (nemojte ga početi razvaljati bez ovog koraka jer postoji mogućnost da margarin izađe van).

Razvaljajte tijesto do debljine 7 mm.

Napravite trostruki preklop (presavijte trećinu prema sredini, a zatim suprotni kraj)

Okrenite svoj “blok” za 90 stupnjeva i ponovite postupak još 2 puta.

Ukupno je potrebno napraviti 3 preklapanja.

*S obzirom da se u izradi ovih kroasana koristi margarin koji je namijenjen za lisnata tijesta, nije potrebno odmaranje tijesta u hladnjaku nakon preklapanja

Nakon što ste napravili treći preklop, tijesto možete razvaljati tako da dobijete pravokutnik 30 x 20 cm (debljine 7 mm).

Kraću bazu pravokutnika prepolovite tako da dobijete dva manja pravokutnika 10 x 30cm.

Na kraju napravite kosi rez kako biste dobili dva trokuta od 10 cm u osnovi i 30 cm visine.

Lagano navlažite površinu trokuta i zarolajte kroasan izbjegavajući jako pritiskanje.

Trebate dobiti 4-5 velikih kroasana.

Rasporedite kroasane na tepsiju, razmaknite ih i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče (1,30-2 h) u pećnici zagrijanoj na 40° s loncem kipuće vode unutra (ispod tepsije s kroasanima) kako bi se stvorio određeni stupanj vlage.

Kada su se kroasani udvostručili, zagrijte pećnicu u ventiliranom načinu rada na 175 stupnjeva ili u statičkom načinu rada na 190-200 stupnjeva. Pecite ih oko 25-30 minuta. Temperaturu i vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici.

Ostavite kroasane da se ohlade prije rezanja.

Dobar tek!❤️

Napomena:

Recept odgovara isključivo navedenom Miscela Oro brašnu za lisnato tijesto, za druge vrste brašna/mixeva recept bi se morao u potpunosti mijenjati.

U izradi kroasana je potrebno koristiti “industrijski” margarin za lisnata tijesta.
Koristila sam Master Martini margarin za lisnato tijesto (crveno pakiranje).

Ako ćete koristiti “običan” margarin/maslac, koristite margarin s 80% masti ili maslac s 84% masti.
Nažalost, rezultat s običnim margarinom/maslacom neće biti isti.

Pečene i ohlađene kroasane možete i zamrznuti te vaditi po potrebi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.