Lisnati jastučići bez glutena i bez laktoze

Za tijesto:

•150 g rižinog brašna Komeko Knusperlust (za lisnato tijesto) 

•15 g Krumpirov škrob 500g

•15 g Kukuruzni škrob bez glutena BIO Bauckhof 250g

•150 g vode

• 3 g soli 

• 2 g guar ili ksantan gume

• 10 g maslaca bez laktoze 

Za preklapanje:

• 150 g margarina za lisnata tijesta ili maslaca

Pripremite margarin/maslac na način da ga razvaljate između 2 papira za pečenje do debljine 1-1,2 cm u oblik kvadrata.

Mikserom dobro izmiksati sve navedene sastojke i umijesiti tijesto.

Još kratko umijesite tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini i razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika.

U sredinu tijesta stavite pripremljen margarin/maslac i sve 4 strane preklopite (u oblik pisma).

Počnite tapkati tijesto valjkom (nemojte ga početi razvaljati bez ovog koraka jer postoji mogućnost da margarin izađe van).

Razvaljajte tijesto.

Napravite trostruki preklop (presavijte trećinu prema sredini, a zatim suprotni kraj).

Okrenite svoj “blok” za 90 stupnjeva i ponovite postupak još 4-5 puta.

Po potrabi posipajte brašnom, a višak odstranjujte kuhinjskim kistom kako vam tijesto nebi bilo presuho.

Ukupno će biti potrebno napraviti 4-5 preklapanja.

Ako ćete koristiti margarin za lisnata tijesta, nije potrebno ostaviti tijesto da odmara u hladnjaku između preklapanja.

Ako koristite maslac, tijesto između preklapanja mora odmarati u hladnjaku cca. 30 minuta.

Ako se tijesto trga pri valjanju, prehladno je pa pustite da se malo temperira.

Nakon što ste napravili četvrti preklop, tijesto možete razvaljati i rezati u oblik kvadratića ili prema želji.

Rasporedite jastučiće na tepsiju, premažite ih izmućenim jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva.

Dobar tek! ❤️

* Komeko rižino brašno možete naručiti putem maila bezglutenahr@gmail.com