Lisnato tijesto bez glutena – jastučići/fornetti

Sastojci:
•340 g Nutrifree brašna (+ dodatno za pobrašniti podlogu)

•300 g vode

•20 g maslaca bez laktoze

Za preklapanje:

•270 g margarina za lisnata tijesta ili maslaca

Pripremite margarin/maslac na način da ga razvaljate između 2 papira za pečenje do debljine 1-1,2 cm u oblik kvadrata.

Mikserom dobro izmiksati sve navedene sastojke i umijesiti tijesto.

Još kratko umijesite tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini i razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika.

U sredinu tijesta stavite pripremljen margarin/maslac i sve 4 strane preklopite (u oblik pisma).

Počnite tapkati tijesto valjkom (nemojte ga početi razvaljati bez ovog koraka jer postoji mogućnost da margarin izađe van).

Razvaljajte tijesto.

Napravite trostruki preklop (presavijte trećinu prema sredini, a zatim suprotni kraj).

Okrenite svoj “blok” za 90 stupnjeva i ponovite postupak još 4-5 puta.

Po potrabi posipajte brašnom, a višak odstranjujte kuhinjskim kistom kako vam tijesto nebi bilo presuho.

Ukupno će biti potrebno napraviti 4-5 preklapanja.

Ako ćete koristiti margarin za lisnata tijesta, nije potrebno ostaviti tijesto da odmara u hladnjaku između preklapanja.

Ako koristite maslac, tijesto između preklapanja mora odmarati u hladnjaku cca. 30 minuta.

Ako se tijesto trga pri valjanju, prehladno je pa pustite da se malo temperira.

Nakon što ste napravili četvrti preklop, tijesto možete razvaljati i rezati u oblik kvadratića ili prema želji.

Rasporedite jastučiće na tepsiju, premažite ih izmućenim jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva.

2 thoughts on “Lisnato tijesto bez glutena – jastučići/fornetti

  1. Ana says:

    Imate maloprodajnu trgovinu ili samo internet prodaju.
    Šaljete robu za Sloveniju ?
    Molim zacjenik proizvoda.
    Pozdrav Ana

    • bezglutena says:

      Poštovana,

      Imamo sam web shop, proizvode šaljemo za Sloveniju cijena dostave je 170kn šaljemo GLS službom. Priliko narudže samo odaberete “država-Slovenija”

      Za sva pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Comments are closed.