Naš život bez glutena 2

Zivot_bez_glutena_2

Izgurali smo nekako te prve godine života sa Nikolinom celijakijom. Prošli smo sve faze kroz koje prolaze celijakičari i osobe koje imaju neki oblik intolerancije na gluten. Prisjećamo se često prvih pokušaja pečenja kruha, dobivanja nekih nejestivih formi, bezukusnih i onda kad izračunaš, prvih smo godina pobacali hrpu novaca na pokušaje i promašaje.

No i danas je jedan od najljepših trenutaka kada je uspio prvi kruh.
Gle,gle … pa ovo je ok, ovo se može i pojesti. Mali korak za čovječanstvo, ali veliki za moju suprugu. Savladala je pečenje kruha bez glutena.
Ako niste bezglutenac i nemate iskustvo sa pečenjem kruha bez glutena, savjetujem da nabavite par kila brašna i da se okušate u toj disciplini. Imati ćete zasigurno više razumjevanja za bezglutence kada uvidite koliko truda i volje je potrebno samo za pečenje kruha.

Nakon savladavanja pečenja kruha, uslijedilo je savladavanje pripreme i ostalih pekarskih i kulinarskih proizvoda kućne radinosti. Najjači aduti moje supruge su zasigurno pita od jabuka i kokosovi čupavci.

Mene je posao vodio po terenu, tako da sam imao prilike vidjeti po drugim zemljama Europe kakva je ponuda. Dođeš u bolje opremljeni dućan u Njemačkoj i naiđeš na police prepune proizvoda bez glutena raznih proizvođača.

I naravno kao pravi gastarbajter kad se vraćaš kući donosiš hrpe proizvoda, našlo se tu bilo uvijek svega i svačega, od tjestenine i raznih pahuljica do slatkiša, i sve to bez glutena.

Kod nas je ponuda bila vrlo ograničena i siromašna, praktično jedan proizvođač i vrlo mali broj proizvoda. Barem se osnovno brašno kod nas dobije na recept, pa sami pripremamo većinu potrebnog.

ZAKLJUČAK:
Profesori matematike su u pravu kada kažu da je u životu sve matematika.