Novosti u istraživanju celijakije i intolerancije na gluten

celijaklija_intolerancija_na_gluten_full

Izvor: Richmond Times, USA

Na nedavno održanom predavanju organiziranom od strane udruge osoba netolerantnih na gluten (GiG Richmond ) gostovao je dr. Benjamin Lebwohl, gastroenterolog u centru za celijakiju, sveučilišta Columbia u New York-u. Autor je mnogih istraživačkih radova o celijakiji i necelijakijskoj intoleranciji na gluten.

Poremećaj u probavljanju glutena uključuje celijakiju kao najteži oblik, no nije zanemariva niti situacija sa necelijakijskom intolerancijom (alergijom) na gluten. Dok osobe kod kojih se dijagnosticira celijakija u pravilu uvijek pate od probavnih smetnji i problema nakon konzumiranja glutenske hrane.

Istraživanja su pokazala da se mnoge zdrave osobe, koje nemaju simptome celijakije, prelaskom na prehranu bez glutena započinju osjećati bolje. Takve osobe moguće da imaju stanje koje se naziva necelijakijska glutenska osjetljivost.

Dr. Lebwohl govori: „ Mnoge osobe koje imaju necelijakijsku osjetljivost na gluten, zapravo nemaju karakteristične simptome celijakije povezane sa crijevnim smetnjama, več imaju mnogo različitih simptoma koji se u početku ne povezuju sa celijakijom, ali nakon prelaska na prehranu bez glutena, ti simptomi se povlače.“

Raznolikost simptoma možete i sami procijeniti: depresija i tjeskoba, zbunjenost i otežana koncentracija, artritis, migrene, promjene raspoloženja, nadutost i bolovi u trbuhu, proljev, sindrom iritabilnih crijeva, Chronova bolest, ekcem, hiperaktivnost, ulcerozni kolitis, sindrom kroničnog umora, epileptični napadaji, psorijaza, te brojni drugi.

Slaba upučenost doktora opće prakse u problematiku celijakije i intolerancije na gluten dodatno otežava otkrivanje pravog uzroka, več se u mnogo slučajeva prije otkrivanja prave situacije osobe sa problemima liječi simptomatski. Dobro je što se u Hrvatskoj sve više govori o ovom problemu, te se i situacija počela poboljšavati time što se otkriva uzrok problema mnogim ljudima.

Dok za celijakiju postoje ustaljeni testovi koji nedvosmisleno dokazuju oboljenje, u isto vrijeme ne postoje testovi za necelijakijsku osjetljivost na gluten, tako da je jedini pravi način isprobati sam na sebi.

Nakon samog predavanja dr. Lebwohl je odgovarao na pitanja okupljenih. Evo nekih izdvojenih kao posebno zanimljivih.

Pitanje iz publike: „Što smo mi učinili unazad 50-60 godina sa žitaricama i sa našom prehranom da je u posljednje vrijeme toliko oboljelih od celijakije? Uzgajamo li žitarice na drugi način?

Odgovor dr. Lebwohla: „ Ne mislim da se radi o količini uzgojenog žita ili glutena. Mislim da je nešto u okolišu što se dramatično promijenilo i da je uzrokovalo povečanje oboljelih od celijakije. Mislim da bi razlog mogao biti povečanje upotrebe antibiotika čime se promijenila struktura microba u našem organizmu.

U biti, jedno istraživanje od prije nekoliko godina je pokazalo da je jedna bakterija H.pylori bila prisutna u crijevima večine stanovništva, a da je u zadnje vrijeme prisutna u samo 10% populacije. Ono što smo zapravo otkrili je da oboljeli od celijakije imaju mnogo manje te te bakterije u crijevima, te smo se zapitali je li ona bila obrana organizma od glutena?

Ovo je vrlo široko pitanje i za sada nismo sigurni.“