Nutricionistica u našem timu

nutricionistica_Sonja_Novak

Nutricionizam je znanost o hrani i njezinom djelovanju na ljudski organizam. Istraživanja s područja nutricionizma, osobito zadnjih godina, imaju vodeću ulogu u shvaćanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti i poremećaja.

Stoga danas nutricionisti imaju sve značajniju ulogu, ne samo kao istraživači, već i kao osobe koje prenose znanstvene spoznaje na sveopću i ciljanu populaciju u cilju očuvanja zdravlja i poboljšanja postojećeg stanja.

Magistra nutricionizma, Sonja Novak (27) diplomirala je na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon završetka studija stručno se osposobljavala u Županijskoj bolnici Čakovec u Odsjeku za dijetetiku i prehranu, Centru za dijabetes te Pedijatrijskoj ambulanti i na taj način dodatno stekla praktično radno iskustvo. Sa stručnim timom Odsjeka za dijetoterapiju i prehranu u studenom 2015. godine sudjelovala je u projektu Nutrion Day koji je u sklopu s Klaićevom bolnicom Zagreb. Koautorica je nekoliko radova iz područja dijabetesa, a objavljuje članke i pjesmice u bolničkom časopisu ˝Izvor˝. Redovito prisustvuje kongresima i stručno – znanstvenim skupovima iz područja nutricionizma te je članica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara. Djeluje u Udruzi oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske.

Sonja Novak: “Fascinirana hranom i njezinom važnošću, kao dijete, često sam zapitkivala roditelje i bake zašto stalno moramo jesti. Moja znatiželja je dovela do ljubavi i strasti prema nutricionizmu. Svjesna sam činjenice da broj pretilih i oboljelih od raznih bolesti u svijetu i kod nas raste te bi voljela osobno doprinjeti da taj broj ne bude u daljnjem porastu. Ljudi nisu svjesni da malim promjenama u prehrani mogu učiniti velike promjene u organizmu, jer kao što kineska poslovica kaže: ˝Tko god da je otac bolesti loša prehrana je njena majka˝. Protivnik sam opsesivnog opterećivanja prehranom i također smatram da je u nutricionizmu potrebno sagledati širu sliku, a ne usredotočiti se na pojedine komponente hrane. Ravnoteža, umjerenost i raznolikost su zapravo dobitna kombinacija u prehrani. Pristup prehrani treba biti individualan. Svaki je organizam drugačiji i zato se ne poistovjećujte s drugima.”

“Hrana ima velike moći, no ništa se ne postiže preko noći.”

Ukoliko imate pitanje, ili Vam je potreban savjet nutricionista, možete nam poslati mail ili nas kontaktirani na facebooku.
info@bez-glutena.hr