Postoji li komulativni efekt kod unosa glutena?

bez-glutena_facts

Pitanje postavljeno nutricionistu na predavanju o glutenu i celijakiji u SAD:

Sigurni proizvodi za oboljele od celijakije i intolerancije na gluten sadržavaju manje od 20 ppm-a glutena. Može li doći do kumulativnog efekta kod unosa sigurnih doza glutena?

Odgovor nutricionista:

Općenito se vjeruje da ja osoba sa dijagnosticiranom celijakijom sigurna ukoliko je dnevni unos glutena na razini ispod 50 mg, što je zaključak kliničkog ispitivanja provedenog 2007. godine na jednoj klinici u SAD-u ( link na istraživanje: http://1.usa.gov/26uRWJJ ).

Bilo bi potrebno konzumirati vrlo velik broj proizvoda sa manje od 20 ppm-a glutena da bi se približili toj granici.

Konzumacijom deklariranih i sigurnih proizvoda bez glutena (ispod 20 ppm-a) može doći do kumulativnog efekta tokom dnevnog unosa, no osoba na prehrani bez glutena morala bi unijeti mnogo veće količine glutena da bi svoje zdravlje dovela u opasnost.

Za osobe na prehrani bez glutena, stoga se preporuča konzumacija isključivo provjerenih i sigurnih proizvoda i namirnica kako bi se unos glutena zadržao na najnižoj razini.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.