Prehrana bez glutena

 

Prehrana bez glutena, često nazivana i dijeta bez glutena temelji se na izbacivanju glutena iz prehrane. Gluten je složeni protein koji se nalazi u žitaricama:

 • pšenici
 • raži
 • ječmu
 • tritikale
 • kus-kus
 • bulgur
 • kamut
 • pir

Prehrana bez glutena jedini je lijek za osobe koje boluju od celijakije i moraju se striktno pridržavati pravila prehrane tokom cijelog svog života. Gluten izaziva upale u tankom crijevu, uništavajući crijevne resice koje su odgovorne za upijanje i apsorbiranje životno važnih nutrijenata iz hrane. Ukoliko se oboljeli ne pridržava pravila prehrane pri tome hotimično ili nehotice unoseći gluten, čak i male količine glutena dovest će do autoimune reakcije u tankom crijevu uništavajući crijevne resice i dugoročno nanoseći težu štetu organizmu. Posljedično, direktno uzrokujući teža oboljenja, posebice aktivirajući ostale autoimune bolesti.

„Imati celijakiju ili intoleranciju, a ne pridržavati se strogih pravila bezglutenske prehrane, isto je kao da u džepu nosite nabijen pištolj, ne znajući kada će opaliti i kamo će te pogoditi.“

U početku, prehrana bez glutena može biti frustrirajuća i zahtjevna, no uz malo volje i strpljenja, postaje sve jednostavnija. Saznat ćete da velik dio hrane koju ste dosad konzumirali ne sadrži gluten, pronaći ćete zamjenu za hranu koju morate izbaciti sa jelovnika, a otkriti ćete i nove namirnice koje su prava blagodat za organizam izmučen celijakijom.

Hrana koja je po svom prirodnom sastavu bez glutena:

 • grahorice, mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi
 • jaja
 • meso ( svinjetina, govedina, piletina, puretina itd. )
 • riba
 • voće i povrće
 • mliječni proizvodi

Obratite pozornost kod tih proizvoda kada ih kupujete u dućanu da nisu kontaminirani u procesu prerade. Često prehrambena industrija koristi razne aditive i konzervanse koji sadrže gluten.

Neke žitarice prirodno ne sadrže gluten, no često su kontaminirane u procesima žetve, skladištenja ili pakiranja. Najčešće se radi o zobi i heljdi, a i riža je najčešće kontaminirana jer se iz Azije u Europu prevozi u spremnicima u kojima se u suprotnom smjeru vozi pšenica.

Žitarice, pražitarice i škrobovi sigurni za upotrebu (naša topla preporuka je da su deklarirani od provjerenih proizvođača):

 

UVIJEK IZBJEGAVAJTE

Izbjegavajte hranu i pića koja sadrže:

Ječam (slad, aromu slada)
Raž (sve proizvode koji sadrže ili su napravljeni sa i od raži)
Triticale ili Pšenoraž (hibrid pšenice i raži)
Pšenicu
Izbjegavanje pšenice na policama supermarketa i dućana može biti izazovno, pošto u današnje vrijeme mnogi nazivi nas lako zavaraju. Mi ćemo izdvojiti one najčešće koje trebate izbjegavati:
Durum
Farina
Graham
Kamut
Semolina
Spelt

Proizvode koje trebate izbjegavati ukoliko nisu označeni i deklarirani kao bez glutena:
Pivo
Kruhovi i peciva
Kolači i torte
Slatkiši i keksi
Razne pahuljice za doručak
Hostije
Pomes frites (smrznuti, često se dodaje brašno u procesu proizvodnje )
Umaci
Imitacije mesa ili morske hrane
Tjestenine
Salatni dresinzi
Sosevi, uključujući i sos od soje
Začinjeni mixevi riže
Začinjena snack hrana ( poput čipseva i tortilja )
Začinjeno i za pečenje pripremljeno meso
Juhe i jušni temeljci
Zakiseljeno povrće i povrće u sosevima

Posvetite pažnju i kod unošenja raznih lijekova i dodataka prehrani, pošto neki proizvođači koriste gluten kao vezivno sredstvo u proizvodnji.

 

Križna kontaminacija

Do križne kontaminacije dolazi kada hrana bez glutena dolazi u kontakt sa hranom koja sadrži gluten. Najčešće se to dešava u procesima proizvodnje (kada se nešto proizvodi u istim strojevima kao i glutenska hrana), u procesima transporta (kada se ne koristi adekvatna ambalaža, ili se koristi ambalaža ili spremnici u kojima se prethodno prevozila hrana koja sadrži gluten).

Mnogi proizvodi na deklaraciji imaju napisano „može sadržavati“, što nas upućuje da proizvođač ne može garantirati da nema kontaminacije, da tome ne posvećuje pažnju i da ne provodi mjere sigurnosti i laboratorijske analize. Kod takvih je proizvođača kontaminacija vrlo vjerojatna. Imajte na umu da je takva izjava na deklaraciji dobrovoljna.

Proizvodi sa deklaracijom bez glutena (najčešće je to znak prekriženog klasa pšenice) su proizvodi koji sadrže manje od 20 ppm-a glutena. Malo da pojasnimo, oznaka ppm, na engleskom parts per million upotrebljava se za označavanje koncentracije. U ovom slučaju to je 20 čestica na milion. Stoga svaki proizvod koji se deklarira kao bezglutenski, da bi bio siguran prolazi stroge kontrole. Od sirovine, preko procesa obrade i proizvodnje, do procesa pakiranja i skladištenja.

Ukoliko za neki proizvod niste sigurni, najbolje je zatražiti očitovanje proizvođača i zatražiti laboratorijsku analizu na gluten.
Do kontaminacije može doći i u Vašoj kuhinji. Najbolje je cijelu kuhinju pretvoriti u bezglutensku. No mnogima to nije moguće, pa se više pažnje mora posvetiti izbjegavanju moguće kontaminacije. Proizvode držite fizički odvojene od glutenskih. Nakon spremanja glutenske hrane dobro operite sve sa čime je bila u kontaktu. Jedna bitna sitnica mnogima promakne, gluten ima izrazita ljepljiva svojstva i stoga se lako „uhvati“ i „zalijepi“, posebu pozornost obratite na porozne materijale u Vašoj kuhinji, primjerice drveno posuđe ili pribor je čest izvor kontaminacije.

 

Ako ste u potrazi za 100 posto sigurnom i deklariranom bezglutenskom hranom, onda ste na pravom mjestu. Na našem web shopu potražite odlične namirnice bez glutena. Ponuda je vrlo šarolika pa tako u našem web shopu možete pronaći: slastice bez glutena, žitarice i rižu, peciva i kruh bez glutena, i još mnoštvo drugih proizvoda. Uživajte u nabavci hrane bez glutena.