Štitanjča i gluten – povezanost

bez_glutena_stitnjaca_big

Problemi sa štitnjačom danas muče mnoge, u večini slučajeva žene. U ovom članku ćemo pojasniti vezu između autoimunih bolesti štitnjače i nepodnošenja glutena, te kako unos glutena utječe na rad štitne žlijezde.

Nekoliko je istraživanja pokazalo snažnu povezanost AITD (autoimmune thyroid deasese = autoimuna bolest štitnjače), obuhvačajući i Hashimoto i Graves sindrom, sa nepodnošljivošću organizma na gluten. Ta je poveznica toliko snažno potvrđena da istraživači preporučaju obavezno testiranje oboljelih od AITD-a na celijakiju i intoleranciju na gluten i obrnuto. Ukoliko ste intolerantni na gluten ili imate celijakiju, preporučaju praćenje rada štitne žlijezde.

 

ŠTO SU SAZNALI ISTRAŽIVAČI O VEZI GLUTENA I ŠTITNJAČE?

Radi se o zamjeni identiteta. Molekularna struktura gliadina, proteina koji je dio složenijeg proteina glutena, vrlo je slična strukturi transglutaminaze, enzima koji je važan za kemijske veze u organizmu. Iako je prisutan u cijelom organizmu, visoko je koncentriran u štitnjači.

Nakon što se naš imunosustav aktivira u obrani organizma od glijadina, istovremeno napada i transglutaminazu oštečujući time tkivo štitnjače.

Najgore u ovom slučaju je što autoimuna reakcija organizma traje i do 6 mjeseci nakon posljednjeg unosa glutena u organizam. Kod autoimunih bolesti štitnjače vrlo je važna 100% prehrana bez glutena, djelomično izbacivanje glutena neće spriječiti oštećivanje štitnjače.

Hashimoto, najčešći autoimuni poremećaj rada štitnjače, je prije svega Th1 dominantno stanje.

Dr. Kenneth Fine, osnivač i voditelj EnteroLab ( www.enterolab.com ), kliničkog laboratorija iz Dallas-a, specijaliziranog za analizu uzoraka crijeva na alergije uzrokovane hranom, naglašava sljedeće: „ Kod Th1 dominantnih stanja, Th2 je potisnut, a upravo Th2 je odgovoran za proizvodnju antitijela i u tom je slučaju obrana našeg organizma oslabljena. Stanje može biti toliko loše da u mnogim slučajevima nema dovoljno antitijela koja bi na krvnom testiranju pokazala reakciju imunosustava na gluten.“

ZAKLJUČAK: Ukoliko imate Hashimoto ( Th-1 dominantan ), usprkos što ste intolerantni na gluten, vaš krvni nalaz na intoleranciju vrlo će vjerojatno biti lažno negativan.

SAVJET dr. Kennetha Finea: „ Bez obzira što će test na antitijela pokazati. Preporuka je da ukoliko imate autoimuno oboljenje štitnjače svakako izbjegavate gluten. To posebno vrijedi ukoliko imate jedan od gena HLA DQ 1,2 ili 3, koji vas predispoziraju za razvoj intolerancije na gluten. Prema mojem mišljenju, nastaviti unositi gluten kada imate potvrđenu autoimunu bolest nije vrijedno rizika oštećenja imunog sustava kojeg gluten može prouzročiti.“